Quantcast
Channel: Activityblog » ideointi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Ideat ovat yliarvostettuja

$
0
0

Mikä tekee ideasta hyvän? Milloin idea on innovatiivinen? Mistä ja miten löytäisimme lisää hyviä ideoita?

Tällaisia kysymyksiä pohditaan monella taholla, ja paljon aikaa ja energiaa käytetään Sen Loistavan Idean metsästykseen. Meitä pusketaan olemaan innovatiivisia ja luovia.

Mutta onko kaikessa tässä mitään ideaa? Olemme eräänlaisen ideakultin pauloissa. Yksi ilmentymä tästä ovat hissipuhetilaisuudet (pitching), joissa aloittavat yrittäjät esittelevät liikeideoitaan sijoittajille.

Pois se minusta, että mitenkään väheksyisin startup-toimintaa, joka on monella lailla elähdyttänyt suomalaista yrityskenttää ja on viime vuosien ilahduttavin ilmiö. Silti tästä paistaa ideakultti, sillä kovasti huomiota kiinnitetään nimenomaan yritysideoihin ja niiden määrään. Tässä mietitään enemmän suppilon täyttämistä kuin sitä, miten suppilo saataisiin läpäisemään paremmin.

Väitän, että tärkeämpää kuin idea on sen toteutus. Väitän jopa, että huonoja liikeideoita ei ole olemassakaan. On vain epäonnistuneita toteutuksia.

Tarvitsee vain katsoa ympärilleen ja havaita miten hölmöistä ja triviaaleista ideoista on tehty ja tehdään kannattavaa liiketoimintaa. Lisäksi useimmat ideat tarvitsevat useita toteutuksia ennen kuin löytyy se oikea resepti, jolla idea saadaan toimivaksi bisnekseksi. Google ja Facebook eivät suinkaan olleet ideansa ensimmäisiä toteuttajia. Mikä tahansa idea voidaan sössiä huonolla toteutuksella.

Meillä ei siis ole pulaa ideoista. Maailma on koko ajan täynnä bisnesmahdollisuuksia, niitä löytyy joka nurkan takaa ja niitä piileksii kaikissa tilanteissa. Harvassa ovat ne työpaikkojen lounas- tai kahvipöytäkeskustelut, jossa ei joku esittäisi jotain bisnesideaa.

Pulaa ei ole myöskään rakennusaineista. Maailma on täynnä valmista ja toimivaa teknologiaa josta voi rakentaa vaikka mitä. Tästä ovat hyvänä osoituksena hackathon-tilaisuudet, joissa tiimit luovat annetusta ideasta parhaimmillaan parissa päivässä hämmästyttävän valmiita tuote- tai palveluprototyyppejä.

Laadukkaaseen ja oikeaan osuvaan toteutukseen tarvitaan ensinnäkin toteuttajat eli ihmiset jotka ovat halukkaita ottamaan jonkun idean ja yrittämään muuttaa sen kannattavaksi liiketoiminnaksi. Toiseksi tarvitaan näkemystä, viisautta, ymmärrystä tai vain hyvää tuuria nähdä ja valita se toteutusvaihtoehto joka sopii käsissä olevalle idealle. Käytännössä tämä joudutaan hakemaan kokeilemalla. Useista mahdollisista toteutuksista vain osa on sellaisia että ne johtavat kussakin tilanteessa kannattavaan liiketoimintaan riittävän nopeasti. Nämä toteutusikkunat elävät ja muuttuvat jatkuvasti, ne ovat ikään kuin joukko polkuja, joita avautuu ja sulkeutuu edessämme. Minkä polun valitset? Ja miksi?

Huomaamme että olemme syvien vesien äärellä. Ensimmäinen ongelma (mistä yrittäjät) on ratkaistavissa – kuumana käyvä startup-villitys on tässä merkittävänä apuna. Onko toinen haaste sitten ratkaisematon? Voi olla että oikean toteutuksen löytäminen on puhtaasti yrityksen ja erehdyksen varassa (joskaan en ole tästä vakuuttunut). Siinäkin tapauksessa ehkä voisimme löytää keinoja tehostaa kokeiluvaihetta. Mutta yhtä lailla voisi olla mahdollista löytää tapoja parantaa valintojen osumistarkkuutta alunperinkin. Auttaako tekoäly? Suosituskoneet? Data-analyysi? Sosiaalinen media?

Uskon että tätä pullonkaulaa voidaan avata jos sen olemassaolo tunnustetaan ja sille yritetään oikeasti tehdä jotain. Ensin on kuitenkin lakattava palvomasta ideoita.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Trending Articles